Follow

Έτοιμοι να ταξιδέψετε;

από
779€

ΠΛΗΡΗΣ ΓΥΡΟΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ 7 & 8 μέρες

Αμμάν (2 διαν.) - Γέρασα - Μάνταμπα - Όρος Νεμπο – Πέτρα (1 διαν.) - Ουάντι Ραμ (1 διαν.) - Άκαμπα (1 διαν.) - Νεκρά Θάλασσα (1 ή 2 διαν.)

Είδος: Αεροπορική
Περίοδος: Καλοκαίρι 2019, Φθινόπωρο 2019, 28η Οκτωβρίου 2019,
Διάρκεια: 7 & 8 μέρες
Αναχωρήσεις: 28-06-2019, 06-09-2019, 20-09-2019, 04-10-2019, 11-10-2019, 18-10-2019, 25-10-2019, 27-10-2019, 08-11-2019, 16-11-2019, 23-11-2019, 30-11-2019,
1. ΑΘΗΝΑ – ΑΜΜΑΝ

Χτισμένο πάνω σε επτά λόφους μοιάζει να εκπροσωπεί δύο κόσμους, την παλιά και την καινούργια πόλη. Μεγάλες λεωφόροι, ουρανοξύστες, τεράστια εμπορικά καταστήματα, πολυτελή αυτοκίνητα, φανταχτερά ντυσίματα και υπερβολές και μετά η πραγματική «καρδιά» του, η παλιά πόλη με τις πολύχρωμες αγορές, τα χιλιάδες μαγαζάκια με μπακίρια, μπαχάρια και ταψιά στα οποία κολυμπούν ξελιγωτικά σιροπιαστά, καφενεία γεμάτα κόσμο που καπνίζει ναργιλέ και χαλαρώνει πάνω από μια παγωμένη λεμονάδα με δυόσμο. Παντού κίνηση και χρώμα. Εδώ θα φιλοξενηθούμε για δύο βράδια, για να γνωρίσουμε την κοσμοπολίτικη πλευρά αλλά και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που κρύβει στη ζεστή αγκαλιά του και μετά θα κατηφορίσουμε για την έρημο.


2. ΑΜΜΑΝ – ΓΕΡΑΣΑ

Σήμερα το πρωί θα ξεναγηθούμε στα σημαντικότερα αξιοθέατα του Αμμάν: στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο (χωρητικότητας 6.000 θεατών), στο Αρχαιολογικό Μουσείο όπου φιλοξενούνται ευρήματα όλων των εποχών και στην Ελληνιστική Ακρόπολη, χτισμένη στον Αλ Κάλα, τον ψηλότερο λόφο της πόλης με την πανοραμική θέα, που κάποτε φιλοξενούσε το κολοσσιαίο άγαλμα του Ηρακλή ύψους 10 μ. Πρόκειται για ένα ιστορικό σημείο από τα λίγα στο είδος τους, καθώς αποτελεί ένα μέρος με συνεχή εγκατοίκηση από τη χαλκολιθική περίοδο μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Περπατώντας θα αντικρίσουμε ερείπια της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου, κτίρια των πρώτων ισλαμικών δυναστειών, καθώς και υπόσκαφους χώρους της προϊστορικής περιόδου. Μετά τη γνωριμία μας με την ιστορική κοιτίδα της πόλης, θα βγούμε έξω από το Αμμάν και θα κατευθυνθούμε προς τα βόρεια. Εκεί το τοπίο αλλάζει, γίνεται πιο πράσινο και φιλόξενο. Θα προχωρήσουμε προς τη Γέρασα (Jerash), την «Αντιόχεια επί Χρυσορρόη ποταμώ», που ανακαλύφθηκε το 1806 θαμμένη κάτω από την άμμο. Ο πλούτος τηςήταν τόσο μεγάλος που ονομάστηκε «Πομπηία της Μέσης Ανατολής». Εκεί θα ξεναγηθούμε στον αρχαιολογικό της χώρο που φιλοξενεί δύο θέατρα, τους ναούς της Αρτέμιδος και του Δία, την Αψίδα του Αδριανού, την εμβληματική οβάλ πλατεία, το Νυμφαίο και την κεντρική οδό «cardomaximus», με τις διακοσμητικές κιονοστοιχίες, τα «τετράπυλα», τις κόγχες και το υπέροχο ρωμαϊκό οδόστρωμα. Επιστρέφοντας στο Αμμάν, θα χαλαρώσουμε κάνοντας μια βόλτα στην πόλη και εννοείται ότι δεν θα πούμε όχι σε έναν αραβικό καφέ με κάρδαμο ήσε ένα κιουνεφέ με σιμιγδάλι...


3. ΑΜΜΑΝ – ΜΑΝΤΑΜΠΑ – ΟΡΟΣ ΝΕΜΠΟ– ΒΗΘΑΝΙΑ - ΠΕΤΡΑ

Αναχώρηση για τη Μάνταμπα, το σημαντικότερο χριστιανικό κέντρο της Ιορδανίας με τον ορθόδοξο Ναό του Αγίου Γεωργίου με το μοναδικό στο είδος του ψηφιδωτό δάπεδο. Εδώ σώζεται ο πρώτος χάρτης των Αγίων Τόπων που φιλοτεχνήθηκε με αμέτρητες ψηφίδες και καλλιτεχνική φροντίδα στα μέσα του 6ου αιώνα μ.Χ. Πάνω στο ψηφιδωτό μπορούμε να διακρίνουμε, γραμμένα στα Ελληνικά, όλα τα ιερά προσκυνήματα που βρίσκονται στην επικράτεια της Ιορδανίας, των Αγίων Τόπων και της Αιγύπτου. Η ίδια η πόλη της Μάνταμπα είναι γνωστή για τους τεχνίτες της που ασχολούνται με την κατασκευή ψηφιδωτών. Στη συνέχεια μας περιμένει το Όρος Νέμπο, το μέρος όπου στάθηκε ο Μωυσής και κοίταξε πέρα από την ιερή γη και τη Νεκρά Θάλασσα. Εδώ θα επισκεφθούμε τη φραγκισκανική εκκλησία όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται ο τάφος του Μωυσή. Από τον περίβολο της εκκλησίας η θέα προς την Κοιλάδα του Ιορδάνη, τον ποταμό Ιορδάνη και τη Νεκρά Θάλασσα είναι απλά συγκλονιστική. Επόμενος σταθμός μας η Βηθανία, ένας σημαντικός τόπος για τους χριστιανούς, καθώς εκεί βαφτίστηκε ο Ιησούς από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Μέσα στο ερημικό τοπίο της κοιλάδας του Ιορδάνη θα περπατήσουμε σε ένα ειδικά διαμορφωμένο μονοπάτι για να φτάσουμε στην κοίτη του ποταμού και στην ελληνορθόδοξη εκκλησία και να σταθούμε μόλις λίγα μέτρα μακριά από το αντίστοιχο σημείο βαπτίσματος στο Ισραήλ. Μετά την επίσκεψή μαςθα ακολουθήσουμε μια όμορφη διαδρομή προς τον Νότο με προορισμό την Πέτρα, τον πιο εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο της Μέσης Ανατολής μετά τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Από το 1985 η «ρόδινη πόλη», όπως λέγεται η Πέτρα, περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.


4. ΠΕΤΡΑ – ΜΙΚΡΗ ΠΕΤΡΑ – ΟΥΑΝΤΙ ΡΑΜ

Ένα πραγματικό «θαύμα του κόσμου» ξετυλίγεται μπροστά μας με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο. Μέσα από ένα πολύ στενό φαράγγι, στα τοιχώματα του οποίου βλέπουμε τα ίχνη του αρχαίου υδραγωγείου, καθώς και κόγχες λατρευτικής χρήσης, μέχρι και αναθηματικές επιγραφές στα Ελληνικά, φτάνουμε στην ίδια την πόλη. Η στενωπός του Αλ Σικ μάς φέρνει αντιμέτωπους με ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τοπία στον πλανήτη, το «θησαυροφυλάκιο» της Πέτρας, μια τεράστια σκαλισμένη πρόσοψη. Όσο προχωράμε, το τοπίο αλλά και τα μνημεία γίνονται όλο και πιο μυστηριώδη: υπόσκαφες κατοικίες, ναοί, ρωμαϊκά πλακόστρωτα, ένα ολόκληρο θέατρο, βωμοί, μεγαλοπρεπή ταφικά μνημεία κοσμούν αυτό το φυσικό οχυρό, που φωλιάζει καλά προφυλαγμένο σε ένα λεκανοπέδιο περιστοιχισμένο από βουνά και με μόνη δίοδο πρόσβασης ένα φαράγγι. Κατέχοντας σημαντική θέση στον δρόμο των μπαχαρικών, υπήρξε σταθμός καραβανιών στη διαδρομή τους από τη Δαμασκό προς την Άκαμπα. Οι έμποροι της σμύρνας και του λιβανιού είχαν φτιάξει μια μητρόπολη στους βράχους, αντάξια του πλούτου και της αίγλης των βασιλέων τους. Ο αέρας και η σκόνη διαμορφώνουν το τοπίο καθημερινά και σιγά σιγά σβήνουν τα ίχνη μιας άλλοτε υπέρλαμπρης πολιτείας. Στην Πέτρα οι Ναβαταίοι κατάφεραν το ακατόρθωτο: μετέτρεψαν έναν ερημικό τόπο σε πλούσια μητρόπολη 30.000 κατοίκων. Συνεχίζουμε για την Αλ Μπεϊντά ή, όπως είναι πιο γνωστή, «Μικρή Πέτρα». Θα μπούμε στην περιοχή μέσω ενός στενού φαραγγιού του Σικ Αλ Μπαρίντ. Το όνομά του σημαίνει «κρύο» και αναφέρεται στις συνθήκες δροσιάς που επικρατούν εκεί, καθώς οι υψηλοί τοίχοι αποτρέπουν το φως του ήλιου από την είσοδο του φαραγγιού. Η Μικρή Πέτρα είναι μια όχι αμελητέα συνέχεια της κεντρικής πολιτείας των Ναβαταίων. Ένα ακόμα πανέμορφο φαράγγι με πάμπολλες λαξευμένες εισόδους, μνημειακές κατασκευές, και υπέροχα βραχώδη τοπία. Προς το απογευματάκι το πρόγραμμά μας θα μας φέρει στην έρημο Ουάντι Ραμ. Εδώ θα κλείσουμε την ημέρα μας με μια διανυκτέρευση σε έναν καταυλισμό Βεδουίνων κάτω από τη σκιά των βράχων στα χνάρια των ταξιδευτών της ερήμου. Το σκοτάδι πέφτει γρήγορα στην έρημο και τότε η απεραντοσύνη φωτίζεται μόνο από αμέτρητα αστέρια. Τα αστέρια που δείχνουν τον δρόμο στα καραβάνια, αλλά θυμίζουν και σε εμάς πού βρισκόμαστε. Στις παρυφές της αραβικής ερήμου, σε μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία, σε μια κατανυκτική γνωριμία με τη μεγαλόπρεπη νυχτερινή έρημο. Από το ηλιοβασίλεμα μέχρι το ξημέρωμα ζούμε μια ονειρική κατάσταση, με τα άστρα να αιχμαλωτίζουν το βλέμμα και τη σκέψη μας. Λίγα μέρη στον κόσμο προσφέρουν αυτή την εμπειρία που δύσκολα θα μπορείτε να περιγράψετε ή να επαναλάβετε


5. ΟΥΑΝΤΙ ΡΑΜ – AΚΑΜΠΑ

Άλλη μια μοναδική εμπειρία μάς περιμένει σήμερα: η επίσκεψή μας με ειδικά διαμορφωμένα οχήματα μέσα στην έρημο του Ουάντι Ραμ, την «Κοιλάδα του Φεγγαριού», με την πολύχρωμη άμμο και τα βουνά από γρανίτη σμιλεμένα από τον καυτό ήλιο και τον παγωμένο αέρα. Και μετά την έκρηξη αδρεναλίνης θα αποχαιρετήσουμε την έρημο στρέφοντας το βλέμμα μας προς τη θάλασσα και την κοσμοπολίτισσα Άκαμπα. Μοναδικό λιμάνι της χώρας, στον μυχό του κόλπου της Άκαμπα ή κόλπου του Εϊλάτ, στο βόρειο άκρο της Νεκράς Θάλασσας. Μια όμορφη πόλη, φημισμένη για την τουριστική της κίνηση, τα πολυτελή ξενοδοχεία της, τις αμμώδεις παραλίες της και το παραθαλάσσιο ριλάξ που υπόσχεται στους επισκέπτες της. Μετά την τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας δεν μένει παρά να ανακαλύψουμε τις χάρες της...


6. AΚΑΜΠΑ – ΝΕΚΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

Ξέρετε ότι η Νεκρά θάλασσα είναι το πιο χαμηλό σημείο της Γης και ότι βρίσκεται 423 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας;Τρία εκατομμύρια χρόνια πριν παρουσιάστηκε μια μικρή γεωλογική αναταραχή, στην κοιλάδα του Ιορδάνη, που δημιούργησε ένα ρήγμα. Μέσα σε αυτό συγκεντρώθηκε θαλασσινό νερό διαμορφώνοντας έτσι μια μεγάλη ηπειρωτική λίμνη. Με την αλμυρότητα του νερού, όμως, να είναι περίπου δεκαπλάσια από αυτήν της θάλασσας, καμία μορφή ζωής δεν μπορεί να επιζήσει μέσα στο νερό της και κανένα αντικείμενο να βυθιστεί στα μυστηριακά βάθη της, εξ ου και το όνομά της, Νεκρά Θάλασσα. Μοιρασμένη ανάμεσα στην Ιορδανία και το Ισραήλ, περιτριγυρισμένη από βουνά και με ατμόσφαιρα αρκετά ζεστή, η θάλασσα αυτή είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα φαινόμενα του πλανήτη. Πώς μπορούμε να αντισταθούμε σε ένα λυτρωτικό βάπτισμα στα θαυματουργά νερά με τις ιαματικές ιδιότητες που δίνουν στο δέρμα όμορφη αίσθηση; Η νύχτα θα μας βρει απόλυτα χαλαρωμένους να απολαμβάνουμε το δείπνο και το τσάι μας κοιτάζοντας τα φώτα του Ισραήλ που βρίσκεται μόνο λίγα χιλιόμετρα μακριά μας, με την Ιερουσαλήμ καλά κρυμμένη πίσω από τους λόφους..


7. ΝΕΚΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ – ΑΜΜΑΝ – ΑΘΗΝΑ

Ακόμη ένα ταξίδι στον χρόνο φτάνει στο τέλος του. Από τη Νεκρά Θάλασσα στο αεροδρόμιο του Αμμάν και αυθημερόν στην πατρίδα ο δρόμος δεν είναι πια πολύς. Είναι όμως αρκετός για να ξαναπεράσουν σαν ταινία από το μυαλό μας οι αξέχαστες εμπειρίες που ζήσαμε στη φιλόξενη αγκαλιά αυτή της χώρας.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1) Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Η σειρά του μπορεί να αλλάξει ανάλογα την ημερομηνία αναχώρησης. Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται περίπου 3-5 ημέρες πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.
2) Το 8ήμερο πρόγραμμα στις 27/10 έχει μία παραπάνω διανυκτέρευση στη Νεκρά Θάλασσα.


.